Semnificaţie: simplitate, fidelitate, puritate, inocenţă, prospeţime, frumuseţe, viaţă
Margareta este o floare apreciată şi venerată de către omenire din cele mai străvechi timpuri. În Antichitate zeiţei Artemis, zeiţa protectoare a femeilor, îi erau aduse, ca ofrandă, flori de margarete.
Margareta era folosită în vechime şi în diverse vrăji sau farmece de dragoste. Cea mai cunoscută legenda a margaretei vorbeşte despre ritualul celebrului joc „Mă iubeşte, nu mă iubeşte”.
Se spune că Margareta era o prințesă din cale afară de frumoasă, care la naștere fusese promisă Împăratului Florilor. Însă, la 16 ani Margareta se îndrăgostește de un prinț nespus de atrăgător și viteaz. Cei doi plănuiesc să fugă împreună. Împăratul află și îl provoacă pe prinț la duel. Cei doi se bat în săbii și în paloșe 3 zile și 3 nopți și în final prințul este ucis. Speriată și îndurerată Margareta fuge în munți. Împăratul Florilor era pe urmele ei. Văzând că nu are scăpare, se roagă ,ca mai bine să moară decât să se căsătorească cu cel ce-i ucisese iubitul. Ruga îi este ascultată. Îndurerat și conștient de greseala făcută Împăratul Florilor o transformă pe Margareta într-o floare albă, simbol al inocenței, purității și iubirii. De aceea, fetele și băieții rup pe rând, petalele margaretelor, așteptând ca cea din urmă să-i ofere răspunsul la întrebarea „mă iubește, nu mă iubește?”(https://www.ziaruldinmuscel.ro/stiati-ca-exista-legenda-margaretei/#google_vignette).
Material: porţelan glazurat pictat cu aur, piele naturală colorată, şnur din lână toarsă şi vopsită manual, ac de broşă
Dimensiune: aproximativ 3,5 cm